Behang; alles over behang en behangen

Behang heeft decennia lang een vrij stoffig imago gehad, alleen bij opa en oma thuis hing er nog behang tegen de muur. Maar behang is al weer een hele tijd helemaal hot. We kennen waarschijnlijk allemaal het prachtige Masterpiece behangen van Eijffinger geïnspireerd op de intrigerende wereld van eeuwenoude meesters. Of de behangen met dierenprints die nu helemaal de trend zijn. Printjes op de wand vind ik fantastisch, maar dat geldt niet voor iedereen. Een heel huis vol met printbehang is iets te veel van het goede, maar een wand in huis met een kek kleuren- of dierenbehangetje moet wat mij betreft kunnen.

Vliesbehang en papierbehang

Over het algemeen zijn er twee typen behang: papierbehang en vliesbehang. Vliesbehang is behang waarvan de achterkant van vlies is. Het grootste voordeel van dit type behang is dat je de muren met lijm insmeert en niet het behang, dit maakt het behangen een stuk makkelijker en schoner werken. Papierbehang is behang gemaakt van papier, hierbij breng je de behanglijm aan op het behang en niet op de muur. Echter zijn er tegenwoordig steeds meer typen papierbehang waarbij je ook de behanglijm op de muur kunt aanbrengen in plaats van op het behang.

Een stappenplan voor behangen

  • Meet de muren op zodat je weet hoe veel behang je nodig hebt
  • Voor je gaat behangen, controleer je de rollen of er geen beschadigingen of oneffenheden zijn, dit zou natuurlijk niet zo moeten zijn, maar het is vervelend om er pas achter te komen als het al tegen de muur aan zit
  • Zorg ervoor dat de muren schoon, droog en glad zijn
  • Gebruik kant-en-klare lijm, dit is zowel eenvoudiger als beter voor het behang
  • Snijd of knip de behang-banen op de juiste afmeting voor de muren, maak ze 10cm langer zodat je wat speling hebt

Wil jij zelf ook een leuk behang in huis, maar weet niet niet hoe en wat en waar? Ik help je graag. Klik hier voor meer informatie over advies of styling aan huis of een interieurontwerp op maat.

Bron: Ferm Living

Bron: Ferm Living

Bron: De tafel van tien

Bron: Etsy

Bron: Ferm Living
Tagged , , , , ,

1 thought on “Behang; alles over behang en behangen

  1. Precies het stukje over behangen dat ik nodig had! Ik was op zoek naar de juiste stappen voor het behangen en die heb ik hier gevonden. Ik wil graag mijn slaapkamer opnieuw behangen, zodat ik er beter kan slapen. Een goed idee het behang van tevoren te checken op eventuele oneffenheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *